Fëmijët dhe Covid-19

Fëmijët dhe Covid-19

Në një postim në fillim të kësaj jave unë referova një artikull të Wall Street Journal në lidhje me fëmijët që ishin më pak të ndjeshëm ndaj koronavirusit. Mu desh pak kohë, por më në fund gjurmova studimin, i cili është në dispozicion këtu. Punimi është një përmbledhje e studimit mbi koronavirusin dhe fëmijët. Në pjesën e epidemiologjisë së raportit, autorët zbulojnë qartë se provat e deritanishme tregojnë se fëmijët kanë shumë më pak të ngjarë të infektohen dhe të kenë sëmundje shumë më pak serioze kur infektohen. Autorët gjithashtu zbulojnë se hulumtimi tregon se fëmijët nuk ka shumë të ngjarë të jenë agjentë të rëndësishëm të transmetimit për infeksionin e të rriturve.

Dhe në të njëjtën mënyrë, këtu është një studim kinez për dinamikën e transmetimit të virusit, efektivitetin e mbylljeve të shkollave dhe bllokimet në ato dinamika, dhe “infektueshmërinë” e dukshme relative të fëmijëve, të rriturve dhe të moshuarve. (Arti Shkencor) Autorët kryen studime të kontaktit në dy qytete kineze, përfshirë epiqendrën e epidemisë, Wuhan. Ndërsa përshkruajnë hulumtimet e tyre, ata po kërkonin të “dallojnë mënyrën se si transmetimi ndikohet nga ndryshimet në moshë në biologjinë e infeksionit COVID-19 dhe modele të ndryshuara të përzierjes për shkak të distancës sociale”. Tani, modelet e kontaktit kineze mund të ndryshojnë nga ato të SH.B.A.-ve, veçanërisht pasi mund të ketë më shumë përzierje të brezave të banimit. Por disa karakteristika ka të ngjarë të ngjashme.

Ju lutemi vini re për shembull, që fëmijët në moshë shkollore kanë numrin më të madh të kontakteve. Mbyllja e shkollës dhe urdhrat e qëndrimit në shtëpi reduktuan në mënyrë drastike kontaktet në të gjitha grupmoshat. Në vlerësimin e tyre të ndjeshmërisë bazuar në moshë ndaj infeksionit, ata përdorën grupmosha shumë të mëdha, kështu që të dhënat nuk janë veçanërisht të mëdha, por janë të dobishme. Fëmijët e moshës 1 deri në 14 kishin vetëm një të tretën gjasa infektimi sesa të rriturit nga mosha 15 deri në 64 vjeç, dhe ata 65 e më shumë kishin një gjasë 1.5 herë më të madhe të infektimit në krahasim me grupmoshën 15-64 vjeç. Ky është një ndryshim shumë i gjerë në ndjeshmërinë.

Këto kërkime mbështesin perspektivën se ekziston një ndryshueshmëri e gjerë në ndjeshmërinë e individëve ndaj infeksionit koronavirus dhe se epidemia nuk ka gjasa të marrë përmasa drastike sic është sugjeruar nga modelimi i hershëm. Ata gjithashtu tregojnë se nuk ka asnjë bazë për mbylljen e shkollave dhe pengimin e arritjes arsimore të fëmijëve tanë.

Burimi: https://healthy-skeptic.com/2020/05/03/children-and-coronavirus/

No Comments

Post A Comment